Bennünk lüktet a világ...

Hírek, aktualitások

Kármen Kritika (infoDunaújváros)

2016. DECEMBER 10. 12:41, SZOMBAT | HELYI
FORRÁS: FOTÓ DO, SÁNDOR JUDIT,

A csodálatos Kármen és a fantasztikus táncszínház

A csodálatos Kármen és a fantasztikus táncszínház

Láttam elég sok darabot a Bartók színpadán, láttam néhány nagyon jó darabot, de a mostani Kármen produkcióhoz hasonló lenyűgöző, magával ragadó előadás nem sok született.

Pedig egyáltalán nem volt könnyű helyzetben Vári Bertalan a táncszínház vezetője, aki rendezőként vitte színre a darabot. Több pontos is elcsúszhatott volna a darabbal.

Kezdjük a történettel.

Bizet spanyol Carmenjének szereplői egy laza mozdulattal adidasos melegítő felsős cigányokká lesznek. A szerelem, a féltékenység marad, de a hős torreádor helyett a Nagy Trafó nevű mulatós sztár a gaz csábító, aki kis Grófó nótájával gyűjti a rajongóit. Higgyék el, hogy egyáltalán nem lett sem gáz, sőt káros sem ez az átirat. Néhány irónikus helyzetparódia még plasztikusabbá tette a képet, így az is, amikor a szajrét eldugják a cigányok a rendőrautó szirénájának a hangjára. A történet bár szép, emberi, mégis időnként megborzongtató. A bevezető monológ pedig gyönyörűen megalapozza a hangulatot…

És itt a zene…

Egyszerűen remek. Bár, ha fegyvert szegeztek volna a fejemhez, akkor sem tudtam volna elképzelni, miként lehet összefésülni Bizet Carmenjét,az autentikus cigány zenét, némi jazzt, és egy kis mulatós rockot. De abszult működött a dolog. Sehol nem volt semmi fanyalgásnak helye. Minden kivérve és mértékkel volt, hiszen csodálatos zenészek oldották meg ezt a nem kis feladatot. A Karaván Família minden tagja előtt mély meghajlás.

És a tánc….

A táncszínház valami olyan különlegessége a Bartók társulatának, ami egyszerivé, egyedivé, s különlegessé teszi a mi színházunkat . Be kell vallanom, amikor Vári Berciék vették át a “nagy öregek” helyét, haragudtam. Mit haragudtam, egyszerűen vérig voltam sértve, hogy a mieink helyett mit keresnek ilyen “idegenlégiósok” nálunk. Azután nem csupán megenyhültem, de rajongója is lettem a táncszínháznak. Magas szakmai tudás, hihetetlen fantázia, roppant igényesség. Vári Berci csapata dunaújvárosivá lett. Nem csupán számomra, hanem az egész város számára. Ezt túlzás nélkül mondhatom…

És jó volt a díszlet, a jelmez, a műszak és minden… És a közönség csak tapsolt és tapsolt és tapsolt, mert megszületett a csoda a téli hétköznapon.

A képek a próbákon készültek– Dunaújváros Online, Sándor Judit

Kármen kritika (Tánckritika.hu)

KRITIKA

MOZGÁSSZÍNHÁZ, NÉPTÁNC

PÉTER MÁRTA: SELFI

DUNAÚJVÁROSI BARTÓK SZÍNHÁZ: KÁRMEN / CARMEN –

S itt van még az egész jelenséget meghatározó miliő is, mert hát a forrás máig kiapadhatatlan; a mindig hálás hazai cigányfolklór és a hispániai flamenco dallami/ritmikai elegye, amiből egy felkészült és temperamentumos alkotó sikert csiholhat.

Vári Bertalan Kármen-előadása valódi cirkuszi élmény. Kármen mellett van itt Józsi, Bulibáró, Dzsenifer, Mercédesz, Dönci, Renátó és vajda is… Egy egész szubkulturális minta, jó alkotói megfigyelésekkel, és kívüliségében is belül szórakozó publikummal. Mert benne vagyunk, nyakig. És az emberek ma is szeretik a cirkuszt. Panem et circenses – szól a latin mondás, amiből a cirkuszi játék mindig hamar teljesül. A siker pedig biztos, hiszen az efféle vegykonyhából csakis parádés, népnek tetsző portéka kerülhet színre. A koreográfus igen tudatosan keveri a világítás, a hangzás, a színek effektjeit, az öltözködés jellegzetességeit, a mozdulati, mimikai sztereotípiákat, amelyek mind-mind összeadódnak egy hatalmas emberi giccshalmaz drámai szemétdombján.

kár2Fotók: Őri György

Bizony, drámai, több okból is. Először is, mert bármelyik országra, népre, etnikumra tekintünk, ugyanazt látjuk: az emberrel folyvást megtörténő és gyakorta rosszul végződő szerelmi csatározásoknak soha sincs vége, a történet mindig újraíródik az egyszerinek tűnő, halálosan komoly eseményekkel együtt. S bár e mókuskerékben újra meg újra fölbukkan a végzet, azt az ember csak a bajban fogja fel, s aztán gyorsan felejt. Carmen története, s vele Prosper Mérimée irodalmi Carmenjének színpadi pályafutása – s tegyük hozzá, George Bizet spanyolországi élményeitől inspirált teátrális muzsikája, majd Rogyion Scsedrin 1967-es szimplifikáló zenei szvitje is –, tulajdonképpen az emberi felejtés tragikus története. A tévedések alapja, hogy képzeletünk Carment titokzatos és delejes vonzerővel ruházza fel, holott csak egy morálisan romlott érzéki nőneműről van szó, aki az előbbi tulajdonságaival hat a másik pólus képviselőire, vagyis a férfiakra. Íme, az örök konfliktus titka – le sem kell porolni, annyira közhely, annyira jelen van ma is. Úgy tűnik, az ember nem változik.

kár4
Ha egy alkotó valamilyen közismert témához nyúl, ha friss művében egy régről ismert motívumot tárgyal újra, óhatatlanul jön a kérdés: miért teszi? Miért bíbelődik színpadán a csupaszra rágott csonttal? Vajon újabb, eredeti mondanivalója támadt? Az előbbiek szerint persze mondhatjuk, hogy a Carmen témája örök, hogy benne koreográfiailag gazdag és hálás dialektusok kapcsolhatóak össze, hogy a megújult dunaújvárosi együttes táncosnői ugyancsak fiatalok és kívánatosak, ráadásul remekül táncolnak, hogy a zenészek is nagyszerűen idézik Bizet dallamait, és zökkenő nélkül váltanak balkáni ritmusokra meg amerikai jazz-re is, s hogy a férfi táncosok is brillíroznak, hiszen a kortársi kontakt, a forgatós, a nyírségi átvetősök és a dinamizmusával tetszetős cigány csapásolók közben is hozzák a színpadi figurákat. S itt van még az egész jelenséget meghatározó miliő is, mert hát a forrás máig kiapadhatatlan; a mindig hálás hazai cigányfolklór és a hispániai flamenco dallami/ritmikai elegye, amiből egy felkészült és temperamentumos alkotó sikert csiholhat. És Vári Bertalan nyugtalan, energiával teli koreográfus, aki nem úszkál sokáig a siker langyosabb vizein. Örökmozgó motor hajtja, vált, ha kell, és megy tovább. Azt nem tudom, hogy döntéseit az emberismeret mozgatja-e, vagy valami más. Az eredmény mindenesetre arról győz meg, hogy jól játszik a mentális húrokon, biztos fogást talál a nézői érzelmek terepén is. S ha szakmai tapasztalatszerzésének helyeit vesszük számba, volt kitől tanulnia. Sok fontos és jó dolgot tett magáévá; ügyel a táncos perfekcióra és a koreográfiai meg szcenikai hatáselemekre is, jól bánik a színi idővel, már csak arra kell figyelni, hogy a koreográfusi készenlétet ne nyelje el a külsőségre gerjedő étvágy, az alkotót ne teperje le a siker vágya, ne varázsolja el semmiféle vágy, mert akkor az erények is kiüresedhetnek, netán mámoros és cifra díszítményként végzik.

kár6
A dunaújvárosi Kármen legfontosabb jelenetei szcenográfiai csöndben és nézőtéri hatás nélkül teljesedtek ki; ilyen volt a most Józsira keresztelt Don José (Eller Gusztáv) elcsábulása, szerelembe esése és mámoros fókuszváltása, amikor kedvese, Milena (Hahn Jusztina Sára) kétségbeesett közeledéseit lerázza, akcióin – szó szerint – minduntalan túllép. A hajlékony és mégis durva, lágy és mégis elemien fájdalmas kettős az emberi psziché mélyrétegeiből hoz fel valami lényegeset, s ugyanúgy a történet súlypontjává nő, ahogy Józsi másik jelenete, amelyben a fehérkalapos Bulibáró (Széchenyi Krisztián) koncertjén riszáló tömeg csupán kontrasztos háttérként szolgál Kármen (Dunaveczki Éva) meghódításának utolsó, halálos kísérletéhez. De még a gyász, a megilletődés is rövid életű, még Józsi drámáját is felfalja a külcsínbe révült piti világ, és a sötétség is kesernyés paródiába fordul, mert elnyeli a mindennapok menetrendje; a mobilozás, a friss sztárhoz dörgölőző fotómánia, a mindenféle közösségben arató újmódi szokások, a drámát szétoldó tarka hullámzás. És a sikert végtelenítő tapsrend. Az életünk?

Kármen / Carmen (Dunaújvárosi Bartók Színház – Nemzeti Táncszínház)

Zene: Karaván Família, George Bizet. Díszlet és jelmez: Bozóki Mara. Dramaturg: Galambos Attila. Tánctanárok: Pirók Zsófia, Babus Tamás. Rendező-koreográfus: Vári Bertalan.
Táncos előadók: Dunaveczki Éva, Eller Gusztáv, Hahn Jusztina Sára, Hernicz Albert, Jaklics Liliana, Kovács Dénes, Plesovszki Petra, Széchenyi Krisztián, Simon Gergő, Zolja Adél.

MOM Kulturális Központ, 2017. január 18.

Forrás: www.tanckritika.hu

Varidance a Rodostói Cseresznye Fesztiválon

Macar Varidance Dans Grubu Tekirdağlılar Büyüledi

Tekirdağ’da geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Festivali programında sahne alan Macar Dans Grubu Tekirdağ’lıları büyüledi.

Macar Varidance Dans Grubu Tekirdağlılar Büyüledi

Tekirdağ‘da geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Festivali programında sahne alan Macar Dans Grubu Tekirdağ‘lıları büyüledi.

Tekirdağ‘ın Süleymanpaşa ilçesi tarafından bu yıl 50’ncisi düzenlenen Kiraz Festivali’nin 3’ncü gününde Macar Dans Grubunun sahne aldı. TekirdağSahil dolgu alanda bulunan Amfi Tiyatro alanında gerçekleştirilen Macar Varidance Dans Grubu Dans Grubunun gösterileri halkı büyüledi. Dans Grubunun gösterilerini Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat,Macaristan‘ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macaristan İstanbulBaşkonsolosu Gabor Kiss ve yüzlerce vatandaş izledi.

Programı izleyen vatandaşlar, Türk Macar dostluğunun pekişmesi adına böyle etkinliklerin daima yapılmasını istediler. – EDİRNE

Forrás: http://www.haberler.com/macar-varidance-dans-grubu-tekirdaglilar-buyuledi-6130390-haberi/

 

 

Új magyar musical születik Szarvason

Megkezdődtek a Holle anyó olvasópróbái. A szarvasi Cervinus Teátrum és a békéscsabai Jókai Színház közös darabja Grimm testvérek meséje nyomán készül, mely egyfajta keretét adja majd az előadásnak, s mely remélhetőleg az egész család számára szól, lévén egy két részes családi musicalt visznek színre a szarvasi és csabai színészek – fogalmazott Varga Viktor a darab rendezője. A szöveget Belinszki Zolán, a zenét Gulyás Levente szerezte, akinek a neve ismerős lehet azoknak akik látták a Tessedik musicalt. Az olvasópróba előtti sajtótájékoztatón Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója elmondta, hogy ez már a második közös produkció, melyet ez a két színház állít színpadra. Magyar és szlovák nyelven is láthatják majd az előadást Szarvas és Békéscsaba mellett, a remények szerint Dunaújvárosban és Szentendrén is. Seregi Zoltán a békéscsabai Jókai Színház igazgató helyettese elmondta, hogy a két színház együttműködésre van ítélve, s most ezt szeretnék még szorosabbra fűzni, hozzátette, mint mondta 14 bérletes előadás keretében tekinthetik meg a csabai nézők a Holle anyó c musicalt. A magyar nyelvű bemutató november 5-én lesz Szarvason, szlovák nyelven pedig először a békéscsabai Jókai Színházban lesz látható.

Holle anyó újra gondolva – a Cervinus Teátrum és a Jókai Színház közös produkciója

A történet:

Eljuthat-e valaha a vasfogú bába Holle anyó mesebirodalmába? Miért változnak át békává az aranyak a kincsesládában? Megtudja-e a két mihaszna és mosdatlan béres, mit tesz a hideg víz?

Az északi mondakörön alapuló történetet a szarvasi Cervinus Társulat felkérésére 2013-ban fiatal alkotók gondolták újra. Családi mesemusical született, mely minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér szolgálatának és bérének történetét két csetlő-botló béreslegény teszi mókás kalanddá a gyerekek számára. A fiataloknak a szép Ágica és az árva Jakup szerelmének története ad módot az elábrándozásra. Felnőtt fejjel pedig érdemes elgondolkodni a mindenért a körülményeket hibáztató vasfogú bába, valamint a bölcs türelemmel szorgoskodó Holle anyó életpéldáján.

A szövegkönyv szerzője, Belinszki Zoltán így vélekedik erről: „- Minden jó történetnek van aktualitása. Számomra a Holle anyó ma azokról az emberekről szól, akik nem termelik újra a saját válságukat, nem okolnak mindenért másokat, inkább következetesen járják az útjukat és kitárják szívüket az apró örömök előtt. Szeretném, ha mi sem mennénk el durcás képpel a sürgető kemencéink, kínáló almafáink mellett…”

A darabot a Pozsonyban végzett rendező, Varga Viktor álmodta színpadra, Gulyás Levente lendületes zenéjével és Vári Bertalan koreográfiáival. Ivan Branicky díszletei között egy modern látványvilágú, izgalmas produkció mutatja meg, milyen lehet az ízig-vérig közép-európai Holle anyó.

A szereposztás:
Író/dramaturg: Belinszki Zoltán
Zeneszerző: Gulyás Levente
Koreográfia: Vári Bertalan
Díszlet/jelmez: Jakub Branicky
Rendező:Varga Viktor

Szereplők:
HOLLE ANYÓ- Dósa Zsuzsa
MOSTOHA – Kolti Helga
ÁGICA- Tatár Bianka / Eva Javorská
JAKUP- Vadász Gábor / Polák Ferenc
MARKO- Benkő Géza
MIRKO- Gulyás Attila
Csúnya lány – Liszi Melinda
és a Varidance táncegyüttes

 

Csatlakozz a BIT-hez!

Bartók60 – CSATLAKOZZANAK HOZZÁNK!
A Bartók Táncszínház és a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola együttműködésének köszönhetően létrehozzuk a Bartók Ifjúsági Táncműhelyt, a BIT-et.
Célunk, hogy a két intézmény összefogásával egy olyan gyermek tánccsoport jöjjön létre, mely kiemelkedő művészi színvonalat elérve, akár aktív alkotó elemként is részt tud vállalni a Táncszínház előadásaiban. Az évad végén a programban résztvevő fiatalok egy gála


est keretében a Bartók Táncszínház művészeivel közösen létrehozott produkcióban mutathatják be a tanultakat.

Pár fontos pontban a BIT-ről:

  • életkor: 8-18
  • táncművészek, mentorok: a Bartók Táncszínház táncművészei, Vári Bertalan vezetésével
  • táncpedagógus: Szerecz Róbert
  • felvételi: 2013. szept. 26., csütörtök, 17 óra, a Táncszínház próbaterme, Dunaújváros, Bartók tér 6.
  • foglalkozások: kedd-16.00-17.00, csütörtök- 16.00-18.00, Kerpely Antal Kollégium / Dózsa György út 37.
  • kapcsolattartó: Farkas Anikó +36/30/4117561

Forrás: http://www.bartokszinhaz.hu/hirek/2013/09/bartok60_csatlakozzanak_hozzank

VÁRI BERTALAN A BARTÓK TÁNCSZÍNHÁZ ÚJ MŰVÉSZETI VEZETŐJE

 

VÁRI BERTALAN A BARTÓK TÁNCSZÍNHÁZ ÚJ MŰVÉSZETI VEZETŐJE

2013. április 1-jétől Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, koreográfus vezeti a Bartók Kamaraszínház tánctagozatát.

Professzionális táncelőadásokat ígér Vári Bertalan, a Bartók Kamaraszínház tánctagozatának művészeti vezetője

Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, koreográfus lett a Bartók Kamaraszínház tánctagozatának művészeti vezetője. Pályáját Novák Ferenc nevével fémjelzett Honvéd Együttesbenkezdte, majd Román Sándor vezetésével Experidance néven ismerté vált társulat alapító tagjaként és tánckarvezetőjeként meghatározó szerepe volt az együttes felemelkedésében. A siker ellenére 2008-ban többedmagával új táncegyüttest alapított Presidance Company néven. Később az élet ismét válaszút elé állította, és létrehozta első, saját tánctársulatát, a Varidance-t.

 Kreativ_Berci-Cajon

Foto: Csillag Pál

Véleményed szerint, milyen keretet és formát kell megtalálni ahhoz, hogy a tánc – beleértve a néptáncot és a népzenét – a szélesebb közönséghez is eljusson?

A világzene is ötvöz különböző stílusokat és ezáltal létrehoznak valami egészen újat. Én azt gondolom, hogy a táncban is ez a jó irány. Néptáncosként kezdtem a pályafutásomat, és lélekben most is annak tartom magamat. De nem gondolom, hogy ragaszkodni kell az autentikus formákhoz, merni kell újat csinálni, olyan mozdulatsorokkal, zenékkel és látványvilággal kell társítani, amely a szélesebb közönség számára befogadhatóvá teszi a produkciót. Tovább kell gondolni, és fel kell használni a néptáncból merített elemeket ötvözni kell más táncstílusokkal, műfajokkal.

Mennyiben más a jelenlegi társulatod, mint a korábbi, Presidance Company, vagy mint az Experidance, ahol Román Sándor vezetése mellett tánckarvezető és társkoreográfus voltál?

Varidance első saját, önerőből alapított társulatom, amely koncepciójában viszonylag közel áll aPresidance Company-hoz. Experidance együtteshez képest, úgy gondolom, hogy kezdünk elkanyarodni, más úton járni. Ennek a mibenléte nehéz kérdés, a közönségre bízom a két társulat különbségeinek megítélését. Véleményem szerint, a táncnak van akkora ereje, hogy önmagában is megállja a helyét. Ha a táncosok professzionális szinten képesek előadni azt, amely a koreográfus képzeletében megszületett, akkor látványos színpadi valóságot tudnak létrehozni.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészeti vezetői posztjára sikeresen pályáztál. Hogyan látod, ismét egy válaszút elé érkeztél a pályád során, vagy egy új lehetőségnek éled meg?

Semmiképpen sem válaszút, Szögi Csaba hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre. Olyan színvonalas produkciókat szeretnék a Bartók Kamaraszínház megújult tánctársulatával létrehozni, amelyek a korábbi munkáimat is jellemezték. Az ehhez szükséges feltételek a kinevezésemmel biztosítva lettek. Lesznek bizonyos korlátok, játékszabályok, amelyeket be kell tartanom, de a színház ad egy olyan hátteret, ahol azt az alkotó munkát, amelyet elkezdtem, továbbörökíthetem.

Milyen terveid vannak a következő évadra?

Szeretném Dunaújvárosban felpezsdíteni a táncéletet, minél szélesebb közönségréteghez  eljuttatni a táncművészetet sokszínűségét, szépségét. Terveim között szerepel, hogy az iskolákhoz ellátogatva, tánckurzusokat, táncelőadásokat, bemutatókat tartunk a társulattal. Ezzel is elősegítve azt, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsünk,- reményeink szerint-, a leendő közönségünkkel. Ezzel párhuzamosan azon leszek, hogy professzionális produkciókat hozzak létre.  A következő évadban több bemutatót tervezek. Egy kisebb, stúdiótermi előadást, amelyhez be szeretném vonni a színészeket is, valamint egy nagytermi produkciót, ahol a magyar táncokat mai nyelvre „áthangolva”, élő zenével kisérve, nagyszabású előadást szeretnék színpadra állítani. További terveim között szerepel egy, a gyermekeknek szóló produkció létrehozása is.

Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátékának a premierje nemrégen volt a Budapesti Operettszínházban, amelyben te voltál a koreográfus. Nyáron pedig, ismét jelentős feladat vár rád, a Kőműves Kelemen és az István, a király című előadáshoz is te készíted koreográfiát. Milyen új kihívások elé állít koreográfusként komplex színházi produkciókban dolgozni?

Én alapvetően táncosokkal dolgozom, akikkel a munkafolyamat egyszerűbb, a színészekkel végzett munka másféle kihívást jelent. Meg kellett találnom azokat az egyszerűbb mozgásformákat, amelyek mindenkinek jól állnak. Somogyi Szilárd, rendezővel nagyon szerettem együttdolgozni. Jó instrukciókat adott, segített értelmezni, rávezetni a színházi formákra, dramaturgiai szempontokra. Mindenképpen hasznos volt számomra a közös alkotófolyamat. Alföldi Róberttel korábban már dolgoztam együtt, a Kabaré című musical kapcsán. Koreográfusként vettem részt a IV. éves színművész osztály vizsgaelőadásában. Örültem, amikor ismét felkért mindkét produkció koreográfusi posztjára. Bízom benne, hogy maximálisan helyt fogok tudni állni.

Mudra Ágnes

Varidance a Szigeten!!!

Az augusztus 5-től 12-ig tartó Sziget Fesztiválon idén is lesz Magic Mirror. Szerdától vasárnapig beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és a magyar LMBTQ-közélet szereplőivel találkozhattok délután, este pedig homo- és transzvarietével egybekötött diszkóban partizhattok. Összeszedtük nektek a részletes programot.

Magic Mirror 2013

Naponta:

16.00 és 18.00 – Filmvetítések
Tematikus válogatás a Berlinale filmjeiből Teddy segítségével. A filmeket válogatta, a vetítéseket moderálja és a Q/A beszélgetéseket vezeti: Kristian Petersen berlini filmrendező, producer, egyetemi oktató, a Berlinale Filmfesztivál munkatársa. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

17.00 – Beszélgetés
A sátor melletti teraszon beszélgetés az LMBTQ világról Pálfi Balázs rádiós újságíró szerkesztő-műsorvezetővel. A beszélgetéseket a RadioPink! közvetíti az internetenZachoranschi Richárd I. irányításával.

17.00 – Tánc és Mozgás
A sátor előtti pódiumon Fit’n’Folk bemutató a Varidance együttes tagjaival. Fitness elektronikus alapú népzenére.

21.30 – Koncertek és Performansz
Szerdán a P’Andiciel Társulat kortárs művészeti zenés-jelmezes-vizuálos happeningje. A belga-magyar nemzetközi művészeti projekt nevét a az egyéni megoldásra való nyitottság, a „pandaság” , és az Officiel divatmagazin nevének összeolvasztásából nyerte. A performanszt és happeningetDrKissRitaPanda vezeti Őry Katalinnal. Csütörtökön és szombaton a kolozsvári dè lá Funkot láthatjuk örökzöldekkel és bulizenével. Pénteken és vasárnap a legnagyobb hangú magyarországi énekesnő, Falusi Mariann és zenész barátai a színpadon.

23.30 – Varieté
A show-műsorban a berlini Stefan Kuschner (D) színész, énekes és dalszövegíró, Gloria Viagra (D) énekes, DJ, előadóművész, a queer Berlin ikonja, Felipe (D), a csalongányhangú énekes, valamint Schӓfer Katalin burlesque díva varázsol el bennünket, a Szigeten most debütáló művésznő La Femme című táncshowjával érkezik.

A Varidance – Vári Bertalan társulata minden esti műsorban két számmal lép fel. Visszatérő vendég a székelyudvarhelyi DJ, a BRNY, valamint az !szkaȹander lemezlovasai és Infragandhi.

Először hallhatjuk szerdán a Kollektíva DJ-it.

Záróbuli vasárnap: a színpadon újra DJ Optik.

AUGUSZTUS 7., SZERDA

16:00 Film: Unmade Beds
2009, brit, 92’, r. Alexis dos Santos.
Fiatalok Londonban. Élik a nagyváros izgalmas éjszakai életét. Közéjük keveredik a 20 éves spanyol Axl (Fernando Tielve) aki megtalálja rég eltűnt apját és közben boldogságát is. A vetítés után beszélgetés és kérdezz-felelek Fernando Tielve főszereplővel.

17:00 Beszélgetés: Bloggerek, honlapok, nyomtatott sajtó
Információk arról, hogyan élünk… Meghívott vendégek: Novák Heni, főszerkesztő – Sweet Sweet Candy weboldal; Kanicsár Ádám András, főszerkesztő – Humen Magazin; Glöckner Zoltán, főszerkesztő – Company programajánló; D. Gergő, moderátor – Melegfront ötletcsoport; Rózsa Milán, aktivista.

17:00 Varidance Társulat – Fit’n’Folk-bemutató

18:00 Film: Lose Your Head
Német, 105’, r. Stefan Westerwelle és Patrick Schuckmann
Igaz történet alapján készült psycho-thriller spanyol partyturistákról, akik Berlin éjszakai fergetegében elveszítik egyik társukat. A vetítés után kérdezz-felelek Patrick Schuckmann rendezővel és Fernando Tielve főszereplővel.

21:30 A P’Andiciel Társulat performansza: Inter-Urban-Operette Galaxy
Zene: DJ Dilemma

23:30 Varieté
Stefan Kuschner (D); Gloria Viagra (D); Felipe (D); Schäfer Katalin; Varidance

00:30 Party
Elfour Zedeloh

01:30 TMX & Fullstereo (Kollektiva)

 

AUGUSZTUS 8., CSÜTÖRTÖK

16:00 Film: Madame X
2010, indonéz, 100’, r. Lucky Kuswandi
Valós indonéziai személyekről mintázott különleges, szürreális film, egyfajta válasz a queer-ellenes, szélsőséges megnyilvánulásokra. A vetítés után beszélgetés Kristian Petersennel.

17:00 Beszélgetés: Magyar filmek arról, hogy a meleg lét hogyan formálja az identitást…
Vendégek: Nagy Szilvi, a Budapesti Meleg Filmfesztivál szervezője; Császi Ádám, a Viharsarok c. film rendezője; Orosz Dénes, a Coming Out c. film rendezője; Németh Kálmán, a melegfilmfelirat.blogpont.hu alapítója; Borsos Erika – Dekoltázs filmklub.

17:00 Varidance Társulat – Fit’n’Folk-bemutató

18:00 Film: Exposed
2013, USA, 78’, r. Beth B
Bevezetés a 21. századi underground előadóművészet titkos világába, a paródia és a szatíra eszközeivel. A Magic Mirror műsorában a megelőző években fellépők közül látható Dirty Martini és Tigger is a filmben. A vetítés után beszélgetés Kristian Petersennel.

21:30 dé lá Funk (RO)

23:30 Varieté
Stefan Kuschner (D); Gloria Viagra (D); Felipe (D); Schäfer Katalin; Varidance

00:30 Party
BRNY (RO)

 

AUGUSZTUS 9., PÉNTEK

16:00 Film: Dicke Mädchen
2011, német, 76’, r. Axel Ranisch
A számos nemzetközi díjat nyert vígjátékban a banktisztviselő Sven demenciabeteg anyukájával él. Munkaidőben haverja, Daniel vigyáz a mamára, aki hirtelen eltűnik. Fordulatokban gazdag megtalálása közben a két haver is egymásra talál. A vetítés után beszélgetés Kristian Petersennel.

17:00 Beszélgetés: Király Tamás emlékbeszélgetés
Vendégek: Kecskés Péter, fotós; Eszterházy Tamás, barát; Nagy István, barát, modell; Elek Dóra, a Baltazár színház alapítója;Lakatos Márk, stylist, jelmeztervező.

17:00 Varidance Társulat – Fit’n’Folk-bemutató

18:00 Film: And You Belong
2013, német, 86’, r. Julia Ostertag
A berlini hip-hop electro duo a Scream Club tarka világáról szóló dokumentumfilm, számos progresszív zenész felvonultatásával.  A vetítés után beszélgetés Jürgen Brüning producerrel.

21:30 Falusi Mariann és zenész barátai

23:30 Varieté
Stefan Kuschner (D); Gloria Viagra (D); Felipe (D); Schäfer Katalin; Varidance

00:30 Party
DJ Legars és !aendroid (!szafander) Látvány: VJ Manna

 

AUGUSZTUS 10., SZOMBAT

16:00 Film: PFF Goes Sziget válogatás a Pornfilmfestival Berlin filmjeiből
A 2006-ban alapított, azóta a világon a legnagyobbá vált Pornfilmfestival Berlin évről évre bemutatja a legújabb, a szexualitással és társadalmi vetületeivel foglalkozó dokumentum, játék-, avantgard és underground, egész estés és rövidfilmeket, egyre szélesebb körű műértő és érdeklődő közönségnek. Válogatást láthatunk a 2012-es fesztivál rövid művészfilmjeiből. A vetítés után beszélgetés Jürgen Brüning fesztiváligazgatóval.

17:00 Beszélgetés: A határokon túl – nem csak nemzeti kisebbségben!
Vendégek: Oborocea Mónika, Varga P. Ildikó, Györkös-Mányi Csaba – Erdélyi Magyar LMBTQ Közösség; Farkas Ivona – Szerbiai Magyar LMBT Csoport; Gordos István – Szlovákia;Dombos Tamás – aktivista.

17:00 Varidance Társulat – Fit’n’Folk-bemutató

18:00 Film: Best Of – Xposed Goes Sziget:válogatás az Xposed International Queer Film Festival Berlin
Az Xposed International Queer Film Festival Berlin önként vállalt feladata a világ legkülönbözőbb tájain alkotott, kortárs és filmtörténeti, queer tematikájú filmek bemutatása, kontextusba helyezése. A legutóbbi fesztivál középpontjában Ausztria állt, ebből a programból láthatunk 3, az elmúlt évekből pedig további 8 rövidfilmet. A vetítések után beszélgetés Michael Stütz fesztiváligazgatóval.

21:30 dé lá Funk (RO)

23:30 Varieté
Stefan Kuschner (D); Gloria Viagra (D); Felipe (D); Schäfer Katalin; Varidance; Special guest – Ades Zabel (D)

00:30 Party
Infragandhi

 

AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP

16:00 Film: Out In Ost-Berlin
2013, német, 94’, r. Jochen Hick és Andreas Strohfeld
Kelet-Berlin, NDK. Melegek és leszbikusok emlékeznek a ’89 előtti évtizedekre. Hogyan lehetett a Stasi árnyékában élni és hogy lehetett összeegyeztetni a másságot a szocialista eszmével?
A vetítés után beszélgetés Jochen Hick rendezővel és Stefan Kuschner zeneszerzővel.

17:00 Beszélgetés: Meleg élet a “vízfejen” túl – Budapesten kívüli szerveződések
Vendégek: Franczuz János és Flecker István – Miskolci Mások;Lévai Lívia és Szabó Nagy Judit – Debreceni Színtér Egyesület;Kiss Anna – Colorful Circle és Csuvik Gábor – Boltív Csoport Szegedről.

17:00 Varidance Társulat – Fit’n’Folk-bemutató

18:00 Film: Parada
2011, szerb, 115’, r. Srdjan Dragojevic
A Berlinálén Ökumenikus, Panorama közönség- és a Siegessӓule olvasói-dijat nyert, és azóta a világon mindenütt elsöprő sikert aratott tragikomédia a belgrádi Pride előkészületeibe belebonyolódott meleg pár és az exbűnöző, veterán, homofób, biztonsági cég tulajdonosának megható kapcsolatáról. A vetítés után beszélgetés Kristian Petersennel.

21:30 Falusi Mariann és zenész barátai

23:30 Varieté
Stefan Kuschner (D); Gloria Viagra (D); Felipe (D); Schäfer Katalin; Varidance

00:30 Party
DJ Optik

Sziget/pride.hu